Erkan Inan: “Jag tänkte att jag går för 50”
Publicerad: 2022-01-24
Lördagseftermiddagen bjöd på något extra särskilt när Erkan Inan stod för en spektakulär insats hemma i Vasalundshallen mot Eos. 23 skott, 10 trepoängar och 50 poäng blev det till slut i protokollet -- nytt rekord i Superettan.

Erkan Inan har varit het tidigare. I Vasalundshallen. Mot Eos. I oktober 2019 låg AIK under med 18 poäng med fem minuter kvar av matchen när Erkan rasslade i 23 poäng (av lagets totalt 25). Det var tillräckligt häpnadsväckande för att bli ett inslag i lokaltidningen och en highlightvideo

I helgen var det dags igen. AIK har haft det tuff i inledningen av säsongen och hade innan matchen mot Eos bara lyckats knipa en endaste vinst -- trots att de har tre spelare bland seriens tio bästa poänggörare. När tabellfyran då kom på besök krävdes en fullständig uttömning för att AIK skulle kunna besegra dem. 

– Matcherna har absolut gått bättre på senare, säger Erkan. Vi ser fram emot att spinna vidare på det här. Tidigare pratade vi om att vinna allt, men nu vill vi till slutspel. 

Sanslös skottprocent

Med fler insatser som på lördagen finns det goda chanser till vinster. Det var inte bara mängden poäng som var anmärkningsvärt, utan även effektiviteten. Han missade bara fem skott hela matchen lång. 

Erkan kan inte låta bli att nämna att han faktiskt sårat skåningarna vid ytterligare ett tillfälle, men bedyrar att det inte är något personligt. 

– Jag hade 29 poäng en gång i halvitd, mot Eos också, men det är bara tillfälligheter, säger Erkan.

Själva matchen var tät och intensiv. Eos, som kom till Stockholm utan sin ordinarie coachstab som var hemma i sjukdom, ledde hela matchen fram till halvvägs genom fjärde perioden. Uppslukad av matchen hade Erkan ingen koll på hur många poäng han hade, förrän alldeles i slutet. 

– Jag hörde speakern säga “47 poäng!”, och då ledde vi med 7 poäng med 20-30 sekunder kvar. Då tänkte jag att jag går för 50. 

Nytt poängrekord i Superettan Herr

Erkans 50 är poängrekord i Superettan Herr, och lägger sig lika som säsongsbästa över alla förbundsserier, jämte Sofie Lundberg i Onsala Pirates som gjorde lika många poäng mot Södertälje för ett par veckor sedan. 

Slutspelsplatsen är inom räckhåll för AIK. För närvarande huserar de på elfte plats i tabellen, men Ockelbo och åttondeplats är bara två vinster bort – ett Ockelbo som lämpligt nog är nästa motståndare för AIK på lördag. Den matchen vill du inte missa. 

Se alla Erkans 50 poäng här

Skribent Johannes Grufstedt