Kalmar tar grepp om andraplatsen
Publicerad: 2022-03-01
Samtidigt som Uppsala kniper sin 17:e raka seger har Kalmar slagit rot på plats nummer 2. Genom en klar vinst över Högsbo på hemmaplan i helgen har smålänningarna två vinsters marginal.

Det är inte utan en viss järnkeps från gårdagens uttömmande förlust i VM-kvalet som vi rapporterar om helgens resultat i Superettan Herr. Nu får vi dock lägga landslaget åt sidan i ett par månader och istället fokusera på den väldigt spännande upplösningen i landets näst högsta herrserie. 

Toppmötet i Kalmar

I kampen om silvret i grundserien tog Kalmar Saints ett ordentligt övertag efter hemmavinst med 88-72 över tredeplacerade Högsbo på söndagen. 

– Vi gör en oerhört svag prestation idag, säger Högsbos coach Carl Mattsson. Kalmar är bättre än oss och istället för att komma med ursäkter är det bara att titta på vad vi kan göra bättre. 

En överkörning i andra perioden, som Kalmar vann 23-8, räckte för att säkra vinsten. Eftersom Kalmar har bättre intern poängsskillnad mot Högsbo har de nu mer eller mindre säkrat sin andraplats. En vinst i någon av deras kvarvarande två matcher, borta mot AIK eller Trelleborg, räcker för att skriva det med bläckpenna. 

RIG Mark tar… mark

Efter ytterligare en vinst -- deras sjunde raka -- sitter RIG Mark i förarsätet i loppet mot slutspelsplats. En and1 från Jaxon Collier-Broms och två straffar från Melker Delryd hjälpte gymnasielaget att dra ifrån Ockelbo i slutminuten. För Ockelbo var det slutet på deras slutspelsjakt, där de nu inte ens har en teoretisk chans att hamna bland de åtta bästa. 

RIG Mark däremot, har nog inte bara ambitioner att nå slutspel utan även fortsätta klättra. Redan imorgon, onsdag, kommer ett präktigt test när de ställs mot obesegrade Uppsala. Missa inte den matchen, som har uppkast kl 18:00. 

Veckans statistikrad

Lukas Friberg (18 poäng, 8 returer, 8 assist, 5 steals)

Det var inte mycket dramatik i Huskvarna Sporthall, även om resultatet var hyggligt jämnt i halvtid. Uppsala kan tacka Lukas Friberg för det, som klottrade ner hela poängprotokollet när han spelade i stort sett hela matchen. 

Helgens resultat 

Wetterbygden - Uppsala, 75 - 94
Helsingborg - AIK, 83 - 66
RIG Mark - Ockelbo, 83 - 79
Team 4Q - AIK, 90 - 89
Kalmar - Högsbo, 88 - 72

Skribent Johannes Grufstedt