Guldhattarna på för Uppsala
Publicerad: 2022-03-04
Ingen har kunnat rubba Uppsala basket i årets säsong av Superettan Herr. 18 matcher senare har Uppsala fortfarande inte fått smaka på förlust, och nu kan de titulera sig seriesegrare.

Uppsala har nu andra tjing på en plats i Svenska Basketligan Herr till nästa säsong. För att bli första tillfrågade lag behöver de dock även vinna slutspelet, som sätter igång den 26 mars. Men grundserien och högsta seedning är redan klart, tack vare vinst över RIG Mark på onsdagskvällen.

“Många känslor just nu” 

En 11-poängsledning i halvtid var tillräckligt. Bakom 26 poäng från Mikael Axelsson och 22 från Mannos Nakos kunde Uppsala slå RIG Mark och vinna sin 18:e raka match i Superettan Herr 2021/2022. Med fyra matcher kvar av grundserien är förstaplatsen säkrad.

– Det är många känslor just nu, säger Uppsalas coach Kevin Gaines till UNT efter matchen. Att uppnå någonting som klubben strävat efter i tre år och som vi satte som mål i början av säsongen känns helt fantastiskt. Att höra den där slutsignalen var det bästa med hela dagen.

Med bästa seed låst inför slutspelet är den återstående frågan nu vem som blir deras motståndare. Om slutspelet börjat idag hade det enligt tabellen återigen blivit RIG Mark, som för närvarande innehar åttondeplatsen. RIG deltar dock inte i slutspelet, då de inte har möjlighet att avancera till SBL. Därav är det Norrort som idag skulle bli Uppsalas motståndare i kvartsfinal.
Den övre delen av tabellen må vara fixerad, men inget är dock skrivet i sten gällande plats 4-9. Vi kommer med alla sannolikhet ser flera lag byta plats se sista omgångarna.

Potentiell superhelg för Helsingborg

Till helgen har Helsingborg möte med både Mark och Norrort, vilket ger dem all makt att kontrollera sitt eget öde. Om de vinner båda blir de väl positionerade att fortsätta klättra uppåt i tabellen, då både Trelleborg och Eos är inom räckhåll. 

Helsingborg har dessutom fördel av att spela båda matcherna hemma i GA-hallen, med RIG Mark på lördag och Norrort på söndag. För Norrort blir det en ordentlig skåneturné i helgen, där de på lördagen spelar mot Eos. Stockholmarna har förlorat sina sex senaste matcher och är i desperat behov av vinster i helgen för att försöka avancera i tabellen.

Det är många bra lag, men just för tillfället är det nog ingen som vill möta Uppsala i ett slutspel.

Helgens spelschema

Lördag 5 mars
14:30: Eos - Norrort
15:00: Helsingborg - RIG Mark
15:00: Uppsala - AIK
15:00: Trelleborg - Kalmar
15:30: Högsbo - Team4Q
16:00: Ockelbo - Wetterbygden

Söndag 6 mars
14:30: Eos - Uppsala
15:00: Helsingborg - Norrort

Skribent Johannes Grufstedt